Begeleiden bij verlies en rouw-Basis - 1 dag


Voorbereidingen:
Aanleveren casuïstiek en formuleren leerdoelen

Aantal bijeenkomsten:

Inhoud
Kom je in je werk mensen tegen die te maken hebben met een belangrijk verlies, zoals een ernstige ziekte, een overlijden, een echtscheiding of verlies van werk? En wil je graag weten hoe je hen beter kunt ondersteunen? Volg dan deze basistraining. Ieder mens rouwt op zijn eigen manier. Toch zijn er diverse overeenkomsten te ontdekken in de manier waarop mensen rouwen als ze geconfronteerd worden met een verlies in hun leven.

 • Maak je kennis met de diverse actuele theorieën over rouw. Er is o.a. aandacht voor het rouwtakenmodel , de verlieskunde driehoek en het duale procesmodel.
  Deze modellen geven een helder kader aan jouw begeleiding .
  Dit kader is tevens noodzakelijk om psycho- educatie te kunnen geven aan cliënten in rouw.
 • Je leert de diversiteit aan rouwreacties herkennen en krijgt inzicht in welke factoren mede maken dat ieder mens op zijn/ haar eigen manier rouwt.
 • Je leert welke basisvaardigheden en gespreksvaardigheden van wezenlijk belang zijn bij het begeleiden van cliënten in rouw.
 • Bij rouw is het voor veel cliënten soms zo moeilijk om woorden te vinden. Andere werkvormen geven vaak een mooie en verassende ingang voor een ander gesprek. Je gaat zelf aan de slag met een aantal andere ( creatieve) werkvormen.
 • Je krijgt inzicht in wanneer rouw gecompliceerd word en wanneer een doorverwijzing noodzakelijk is.

Tijdens de training is er voldoende ruimte om praktijkervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. De theorie, praktische handvatten en werkvormen die jou in de training worden aangereikt kun je meteen inzetten in jouw werksetting.

Leeruitkomsten
Na de training heb je actuele kennis over rouw en verlies begeleiding. Je hebt praktische handvaten gekregen waarmee je in de praktijk kunt met begeleiden van rouw en verlies.

Doelgroep
Professionals in het sociaal domein die te maken krijgen met rouw en verlies. Denk aan (Buurt) maatschappelijk werkers, sociaal werkers, mantelzorg coördinatoren en cliëntondersteuners

Niveau
MBO en HBO niveau

Duur van de training
De training bestaat uit 1 hele dag. 
Ter voorbereiding op de training lever je minimaal 3 weken voorafgaande aan de training je leerdoelen en eigen casuïstiek in.

Trainer
De basistraining Verlies en Rouw wordt gegeven door Henriette Doosje. Na afronding haar opleiding tot maatschappelijk werkende in 1989 specialiseerde zij zich in het geven van begeleiding, advies en training bij verlies en rouw. Vanuit het in 2004 opgerichte BuroNazorg verzorgt ze opleidingen en trainingen op het gebied van verlies en rouw. Ook werkt ze een dag in de werk in haar praktijk voor verlies- en rouwbegeleiding. Naast haar werkzaamheden voor BuroNazorg werkte ze ruim tien jaar als docent en supervisor bij de opleiding Social Work van Hogeschool Windesheim.

Accreditatie
De training is geaccrediteerd door het Registerplein: 1 ontwikkelactiviteit van 6,5 uur. De training is als deskundigheidsbevordering geaccrediteerd voor cliëntondersteuners, sociaal juridisch dienstverleners, GGZ-agogen, maatschappelijk werkenden, sociaal agogen en sociaal werkers.

Certificering
Na afronding van de training ontvang je een certificaat.

Meer informatie
Wil je meer informatie over deze training? Neem dan contact op met Monique Locht, m.locht@tintentrainingenadvies.nl
of met Rinette Timmerman, r.timmerman@tintentrainingenadvies.nl

Akkoord?
Door je in te schrijven voor deze activiteit geef je Tinten Training en Advies (TTA) toestemming om je mailadres en/of  NAW-gegevens indien nodig door te geven aan de trainer van deze activiteit. Bij TTA werken wij veel samen met externe partijen. Zij verzorgen de trainingen voor ons. Soms hebben zij bepaalde gegevens nodig van deelnemers, bijvoorbeeld je mailadres (om je informatie toe te sturen), of NAW-gegevens (voor op je certificaat). Voor verdere informatie verwijzen wij je naar het privacy statement van de Tintengroep.

Wanneer je je inschrijft voor deze activiteit ga je akkoord met de Algemene voorwaarden (inclusief annuleringsvoorwaarden) van TTA.

NB:

 • Bij onvoldoende aanmeldingen behouden wij ons het recht voor de training te annuleren.
 • Prijzen zijn onder voorbehoud van jaarlijkse indexering.

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Laat dan onderstaand je naam en e-mailadres achter.