Begeleiding aan kinderen en jongeren bij verlies en rouw-Basis - 1 dag


Voorbereidingen:
Aanleveren leerdoelen en casuïstiek

Aantal bijeenkomsten:
1 trainingsdag

Verlies en rouw begeleiding aan kinderen en jongeren – basistraining

Inhoud
Kom je in je werk in aanraking met kinderen en jongeren die een ingrijpend verlies meemaken en wil je leren hoe je hen beter kunt begeleiden in hun proces van verliesverwerking? In deze training verliesverwerking bij jongeren en kinderen ligt het accent op het bieden van ondersteuning in situaties zoals overlijden, afscheid en echtscheiding.

Kinderen en jongeren reageren vaak anders op een groot verlies dan volwassenen. Daardoor worden ze hierin niet altijd voldoende begrepen. Helemaal als het verlies al langer geleden is.

In deze training:

 • Leer je hoe je rouw kunt herkennen bij kinderen en jongeren in diverse leeftijden.
 • Krijg je basistheorie aangereikt over rouw en krijg je zicht op de rouwtaken en het belang van een ondersteunend netwerk.
 • Je krijgt een aantal praktische vaardigheden aangereikt hoe je het netwerk/ de ouders en school pedagogisch kunt ondersteunen.
 • Je leert hoe je hun proces op een passende manier kunt ondersteunen en begeleiden, zowel individueel als ook op school.
 • Je krijgt inzicht in de mogelijke impact van een verlies voor kinderen en jongeren op korte en lange termijn en maakt kennis met het begrip ‘herrouwen’.
 • Leer je hoe scholen kunnen handelen bij verlies en rouw
 • Ga je zelf aan de slag met een aantal creatieve-, en spelvormen die je kunt gebruiken om met kinderen in gesprek te komen over het thema rouw.
 • Je krijgt gesprekskaarten waarmee je in de praktijk kan werken.
 • Je krijgt inzicht in wanneer rouw gecompliceerd aan het worden is en wanneer je moet doorverwijzen naar specialistische hulp.

Leeruitkomsten
Na de training heb je actuele kennis over rouw en verlies begeleiding van kinderen en jongeren. Je hebt praktische handvaten gekregen waarmee je in de praktijk kunt werken. 

Doelgroep
(Buurt) maatschappelijk werkers werkend met kinderen en/of jongeren, schoolmaatschappelijk werkers en jongeren werkers werkzaam in het sociaal domein.

Niveau
MBO en HBO niveau

Duur van de training
De training bestaat uit 1 hele dag.
Ter voorbereiding op de training lever je minimaal 3 weken voorafgaande aan de training je leerdoelen en eigen casuïstiek in.

Trainer
De basistraining Verlies en Rouw wordt gegeven door Henriette Doosje. Na afronding haar opleiding tot maatschappelijk werkende in 1989 specialiseerde zij zich in het geven van begeleiding, advies en training bij verlies en rouw. Vanuit het in 2004 opgerichte BuroNazorg verzorgt ze opleidingen en trainingen op het gebied van verlies en rouw. Ook werkt ze een dag in de werk in haar praktijk voor verlies- en rouwbegeleiding. Naast haar werkzaamheden voor BuroNazorg werkte ze ruim tien jaar als docent en supervisor bij de opleiding Social Work van Hogeschool Windesheim.

Accreditatie
Deze losse training is niet geaccrediteerd.

Deze training is alleen geaccrediteerd bij het SKJ in combinatie met de verdiepende training. Binnenkort wordt de verdiepende training bij Tinten aangeboden. 

Meer informatie
Wil je meer informatie over deze training? Neem dan contact op met Monique Locht, m.locht@tintentrainingenadvies.nl
of met Rinette Timmerman, r.timmerman@tintentrainingenadvies.nl 
of bel met 088-0305100.

Certificering
Bijwonen van de training geeft recht op een certificaat.

Akkoord?
Door je in te schrijven voor deze activiteit geef je Tinten Training en Advies (TTA) toestemming om je mailadres en/of  NAW-gegevens indien nodig door te geven aan de trainer van deze activiteit. Bij TTA werken wij veel samen met externe partijen. Zij verzorgen de trainingen voor ons. Soms hebben zij bepaalde gegevens nodig van deelnemers, bijvoorbeeld je mailadres (om je informatie toe te sturen), of NAW-gegevens (voor op je certificaat). Voor verdere informatie verwijzen wij je naar het privacy statement van de Tintengroep.

Wanneer je je inschrijft voor deze activiteit ga je akkoord met de Algemene voorwaarden (inclusief annuleringsvoorwaarden) van TTA.

NB:

 • Bij onvoldoende aanmeldingen behouden wij ons het recht voor de training te annuleren.
 • Prijzen zijn onder voorbehoud van jaarlijkse indexering.

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Laat dan onderstaand je naam en e-mailadres achter.